טיפול ABA

לקות תקשורת נחשבת לנפוצה בארץ ובעולם, והיא מובילה להתמודדויות מורכבות מאוד ולאתגרי שגרה קשים. ילד או פעוט המאובחן על רצף האוטיזם, לא ילמד באופן טבעי לחקות את הסביבה, יתקשה ברכישת שפה, ויתמודד עם קשיים חברתיים ותקשורתיים משמעותיים מאוד. הבשורה הטובה היא, שניתן למזער את תסמיני הלקות באמצעות שיטות מקצועיות ולסייע לילד להגיע לחיים טובים ואיכותיים יותר. אחד הטיפולים הוותיקים והמומלצים הוא טיפול ABA.

שיטת טיפול ABA: עקרונות

טיפול ABA הוא טיפול התנהגותי המורכב משני רכיבים עיקריים:

  1. הגברת התנהגויות רצויות: טיפול ABA חותר להוביל להגברת התנהגויות רצויות, המכונות התנהגויות מטרה. למעשה, במהלך הטיפול ניתנים למטופל חיזוקים חיוביים על התנהגויות רצויות.
  2. חלוקה לשלבים: הפרדת כל התנהגות לשלושה שלבים. השלב הקודם לה, שלב ההתנהגות עצמו והשלב המגיע לאחר ביצוע ההתנהגות.

טיפול התנהגותי ABA: שיטה ותיקה ויעילה

טיפול ABA הינה שיטה ותיקה ששימשה לביצועי טיפולים כבר בשנות השישים, אך גם היום מטפלים בשיטה זו בילדים על רצף האוטיזם. באמצעות השיטה, מקנים לילדים על הרצף את ההתנהגויות הרצויות ומלמדים אותם כיצד לא נכון להתנהג. בהדרגה, הם רוכשים את ההרגלים הרצויים, ומצליחים לנהל את עצמם באופן נורמטיבי יותר. שיטה זו מובילה להצלחות בקרב ילדים רבים ולכן מומלצת עבור ילדים ופעוטות על רצף האוטיזם.

שינוי דפוסי התנהגות: מתי מומלץ להתחיל?

ההמלצה היא להתחיל את הטיפול בשלב מוקדם ככל האפשר. הסיבה לכך היא, כי רמת היעילות של טיפול ABA עולה ככל שהגיל צעיר יותר. מבחינה פרקטית, ההמלצה היא להתחיל את הטיפול בגיל שנתיים, אך יחד עם זאת, עד גיל שש הטיפול אפקטיבי ומביא תועלת ממשית. כמובן שניתן לבצע טיפול ABA גם בגילאים מאוחרים יותר, אך בשלבים כאלו הילדים כבר מקובעים יותר לדפוסי ההתנהגות שלהם, והשינויים בהתנהגות הנובעים כתוצאה מהטיפול יהיו משמעותיים פחות.

עקב סיבות אלו, חשוב לבצע אבחון מוקדם, וכמו כן, חשובה לפנות לקבלת טיפול ABA במידה ואובחנה בעיית התנהגות. ראוי להדגיש, כי השנים הראשונות של הפעוט, משליכות על החיים שלו, ומהוות חלון הזדמנות מוגבל להשגת יעדים לכל החיים. ככל שנצליח להעניק לילד טיפול בהקדם, כך יעלו הסיכויים שנצליח להקנות לו יכולות תקשורתיות ודפוסי חיים נאותים.

טיפול ABA: האם הוא תמיד מועיל?

לא כל טיפול ABA מצליח להביא תועלת, ולכן התשובה לשאלה זו היא שלילית. ניתן לומר, שיש ילדים שהטיפול מתאים להם ומוביל אותם לרכישת התנהגויות נאותות באופן משביע רצון, אך יש ילדים עבורם טיפול ABA אינו תועלתי ואינו מקדם התנהגויות רצויות. לא תמיד ניתן לצפות מראש האם הטיפול יהיה אפקטיבי, אך לאחר בניית תכנית טיפולית ותחילת תהליך העבודה, ניתן יהיה להסיק את המסקנות ולהחליט על המשך התהליך הטיפולי לילד.

מטפל התנהגותי למתן טיפול

טיפול ABA ניתן על ידי מטפל התנהגותי מוסמך. באמצעות הידע המקצועי, הכלים והיכולות, בונה המטפל תכנית טיפולית מותאמת לילד בהתאם לגיל, מצבו הנוכחי, חומרת לקות התקשורת שלו ועוד. גם שיתוף הפעולה של ההורים ומסגרת הלימודים משפיעים מאוד על מידת הצלחת הטיפול.

טיפול ABA: אינטנסיבי ודורש

חשוב לציין, כי שיטת טיפול ABA הינה תובענית ודורשת עבודה אינטנסיבית עם הילד. במטרה להשיג תוצאות ולהגדיל את אפקטיביות הטיפול, חשוב שהטיפול יתפרס על טווח של 20 עד 40 שעות שבועיות. ככל שהילד ייחשף יותר לשיטה ולעקרונות שלה, כך הוא יצליח להפנים אותה יותר ולהרגיל עצמו לביצוע ההתנהגויות הרצויות. בשלב הראשון יש חשיבות גדולה לטיפול אינטנסיבי ביותר, ובהמשך ניתן להפחית את היקף הטיפול מבלי לפגוע במידת יעילותו.

תרפיסטית ABA: כיצד לבחור?

בבחירת מטפלת התנהגותית יש לקחת בחשבון מספר פרמטרים במטרה להתאים את  המטפלת, כך שסיכויי הצלחת הטיפול יהיו גבוהים יותר. הדבר הראשון שחשוב לבדוק הוא, את ההסמכה והמקצועיות של מטפלת התנהגותית ABA. כמו כן, חשוב לברר על מידת הניסיון ולנסות לקבל המלצות מאנשים עליהם אתם סומכים.

התאמת מטפלת התנהגותית: חשיבות החיבור והכימיה

יש להתאים תרפיסטית ABA שתהיה מתאימה לילד ותדע לחוש אליו אמפתיה. זו הסיבה בגינה עלינו להכיר את המטפלת ולראות האם אנחנו, ההורים, מתקשרים איתה היטב, האם הילד שלנו מתחבר אליה ולסגנון העבודה שלה, והאם נראה כי הטיפול יוכל להיות אפקטיבי ומקדם. התאמה, חיבור וכימיה בין המטפל לבין המטופל חשובים בכל טיפול, בין אם מדובר על טיפול פסיכודרמה ובין אם מדובר על טיפול פסיכולוגי.

התוכנית הטיפולית וחשיבות הסביבה הקרובה להצלחת הטיפול

טיפול התנהגותי ABA נמשך כמעט על פני כל שעות היממה. אין די בכך שהילד יקבל טיפול במועדים מוקצבים בלבד, וחשוב לשים לב שכל הסביבה הקרובה, ההורים, הגננות וכדומה, יהיו שותפים של המטפל בתהליך. במילים אחרות, המטפל בונה תכנית טיפולית אישית מותאמת לילד, וכל הגורמים הפוגשים את הילד במהלך היום צריכים לפעול בהתאם. באמצעות כך, פוגש הילד דפוס עקבי ואחיד במהלך כל היום, בין אם זה אצל מטפלת התנהגותית ABA ובין אם זה בגן או בשעות הערב בבית.

שינוי דפוסי התנהגות: מה עוד יוכל לסייע?

היות ודפוסי ההתנהגות של המאובחנים על הרצף מצריכים שינוי, חשוב לספק לילד מעטפת טיפולית מלאה ומקיפה הכוללת תחומים נוספים בהתאם לצורך. במקרים מסוימים יהיה נכון לפנות אל תזונאי, כיוון שהתזונה משפיעה על ההרגשה הכללית ועל היכולת של הילד לשתף פעולה עם טיפול. כמו כן, יהיה נכון להתייחס לקשיים של הילד בעניין התחושתיות (במידה ויש), ולהעניק לו במקרה של ויסות חושי טיפול. באמצעות שילוב הטיפולים השונים וסיפוק מענה למכלול הקשיים של הילד, ניתן להשיג הישגים מרשימים ולהוביל אותו לתוצאות משופרות.

טיפול ABA
שתף את הפוסט

התחברות

עדין לא נרשמתם ?