מערכת התנועה של האדם מורכבת ממערכת העצבים, השרירים והשלד. פיזיותרפיה היא מקצוע מתחום הבריאות, שמטרתו לאבחן ולטפל בקשיים במערכת התנועה. כמו כן ניתן בעזרת שיטות מתחום הפיזיותרפיה, ניתן למנוע נסיגות במערכת התנועה ולשקם אדם לאחר טראומה שפגעה ביכולת התנועה שלו. נישה ספציפית, המתייחסת להיבט ההתפתחותי, נקראת בשם פיזיותרפיה התפתחותית.
מה זה פיזיותרפיה התפתחותית?
פיזיותרפיה התפתחותית היא נישה ספציפית בתחום הפיזיותרפיה, והיא עוסקת בפיתוח מוטוריקה גסה בקרב ילדים. טיפולי פיזיותרפיה התפתחותית ניתנים בהתייחסות למצבו הנתון של הילד, הכוללות יכולות קיימות, קשיים, תופעות בריאות וכדומה. במרבית המקרים, יינתנו טיפולי פיזיותרפיה התפתחותית לילדים, שמסיבה כזו או אחרת, תהליך ההתפתחות המוטורית שלהם אינו מתרחש כמצופה, ודבר זה מצריך התערבות מקצועית בתהליך. בעזרת פיזיותרפיה לילדים, ניתן לשפר את היכולות של הילד ולסייע לו לצמצם פערים ביחס לבני גילו.
אבחון פיזיותרפיה לילדים
השלב הראשון בתחום פיזיותרפיה התפתחותית הוא אבחון פיזיותרפיה לילדים. בשלב זה, הילד או התינוק עוברים אבחון מקיף הבודק את יכולות התנועה ביחס ליכולות התנועה המצופות מבן גילו. אחרי הכל, אין דומה פעוט בן שנתיים לתינוק בן עשרה חודשים מבחינת יכולות התנועה, היציבות, הגמישות ועוד. האבחון יחתור לזהות את נקודות החוזקה והחולשה של הפעוט, במטרה לבנות לו תכנית טיפולית מתאימה ויעילה בהתאם למצבו. מטרת בניית התוכנית היא שהטיפול יהיה אפקטיבי ויוביל לתוצאות.
פיזיותרפיה התפתחותית לתינוקות: מתי חשוב לפנות לבירור?
תהליך התפתחות התינוק הינו תהליך צפוי בטווח מסוים של זמן. בכל ביקור בטיפת החלב, ישמעו ההורים על היכולות של הילד ביחס למצופה מבני גילו. במידה והתינוק עומד בציפיות, זה מצויין, אך במקרים בהם הוא לא מתפתח בקצב הרצוי, צובר פערים ולא מתקדם כנדרש, ייתכן ויומלץ להורים על טיפול פיזיותרפיה התפתחותית. ראוי להדגיש, כי לא כל איחור או עיכוב זעירים מצריכים התערבות, אך במידה ומתברר כי הפער בין התינוק לבין בני גילו האחרים הולך וגדל, וחולפים להם חודשים, והוא עדיין לא רכש את היכולות המצופות ממנו כדוגמת ישיבה, זחילה או עמידה בכוחות עצמו – יהיה צורך לפנות לטיפולי פיזיותרפיה התפתחותית.
פיזיותרפיה לילדים: מהן יכולות התנועה הרצויות?
פיזיותרפיה התפתחותית מתמקדת ביכולות תנועה שונות, בין היתר, עובדים על מעברים מתנוחה לתנוחה, שיווי משקל, איכות תנועה, גיוון בתנועות הכולל ריצה, הליכה, קפיצה ועוד. המטרה היא להוביל את הילד לחופש תנועתי, כך שהוא יהיה מסוגל לבצע תנועות בשטף וללא מגבלות וסרבול. יכולות אלו כמובן מתפתחות אצל מרבית הילדים באופן ספונטני ובהתאם לגירויים אליהם הם נחשפים. במידה וההתפתחות הזו לא התרחשה, ניתן להגיש לילד עזרה מקצועית ולהוביל אותו ליעדים הרצויים.
פיזיותרפיה התפתחותית לתינוקות תרגילים: מהי החשיבות?
פיזיותרפיה התפתחותית היא כלי יעיל וחשוב מאוד לקידום תינוקות וילדים להם יש עיכוב התפתחותי. המטרה היא לטפל בפער בעודו מינימלי, על מנת שיהיה אפשר למנוע עיכוב רציני יותר שקשה לתקן בהמשך. פיזיותרפיה התפתחותית חותרת לצמצם פערים בהתפתחות של ילדים כדי למנוע מצב בו קושי נקודתי או זמני מתקבע, והופך להיות חלק ממהותו של הילד גם בהמשך החיים. ישנם לא מעט קשיים המתגלים בגיל הרך, שיוכלו להיעלם בהמשך הדרך באמצעות טיפול נכון ותרגול מדויק. פיזיותרפיה התפתחותית לתינוקות תרגילים מאיצה את ההתפתחות ומשפרת את היכולות התנועתיות של התינוק.
פיזיותרפיה לתינוקות פרטי: אילו תינוקות זקוקים לכך?
יש לא מעט תינוקות הזקוקים לסיוע התפתחותי. זה יכול להיות תינוק המאובחן עם לקות או קושי מסוימים, או תינוק בריא המגלה קשיים מסוימים במהלך ההתפתחות. פיזיותרפיה לתינוקות פרטי מציע מענה יעיל שיוכל לסייע לו בתהליך ההתפתחות ולאפשר לו להתקדם בקצב האישי שלו.
פיזיותרפיה נשימתית לתינוקות
מלבד פיזיותרפיה ההתפתחותית, שנועדה לסייע לתינוקות ולפעוטות בתהליכי התפתחות, חשוב להכיר גם את התחום של פיזיותרפיה נשימתית לתינוקות אשר מביא הקלה במצבים של בעיות וקשיי נשימה בקרב תינוקות. קשיי הנשימה עשויים לנבוע עקב מחלה כרונית או מצבים אקוטיים. תרגילים מדויקים עשויים להקל במידה רבה על התינוק ולעודד ניקוי של הראות ודרכי הנשימה. במקרים רבים, יהיה צורך להיעזר גם בשירותיו של תזונאי לילדים, כדי להתאים את התפריט הרצוי לתינוק.
פיזיותרפיה התפתחותית לתינוקות: האם הלקות תיעלם?
הורים רבים מתמודדים עם השאלה, האם טיפול פיזיותרפיה יוכל להעלים לחלוטין את הבעיה של התינוק? האם טיפול של קלינאי תקשורת לילדים יפתור את הקושי? כמובן, שהתשובה תלויה במהות הקושי של התינוק. במידה ומדובר על קושי ספציפי, הטיפול עשוי לפתור אותו לגמרי, וכמו כן, כאשר מדובר על לקות משמעותית, הטיפול עשוי לתמוך בתהליך ההתפתחות, לאפשר לתינוק להתגבר על קשיים, ולרכוש מיומנויות ויכולות למרות הנתונים שלו. המטרה היא למקסם את היכולות ולהשיג את המקסימום האפשרי בהתייחס לנתונים של התינוק. המטפל המומלץ יוביל תהליך יעיל ועקבי, שיקדם את הילד ככל הניתן לפעילות תנועתית מיטבית.